Universiteit Utrecht wint Low Car Diet 2020

De winnaar van de duurzame mobiliteitswedstrijd Low Car Diet 2019 is Universiteit Utrecht. Werknemers van de universiteit lieten in 90% van de gevallen de auto staan en kozen voor andere opties. In totaal bespaarden de deelnemende bedrijven 51,5 ton aan CO2.

De jaarlijkse mobiliteitswedstrijd Low Car Diet wil Nederlandse forenzen stimuleren om te kiezen voor duurzame en gezonde vormen van mobiliteit. Stichting De Reisbeweging daagt bedrijven en hun werknemers uit om een maand lang hun auto zoveel mogelijk te laten staan en te kiezen voor andere opties: lopen, fietsen, met het openbaar vervoer of via een  deelvoertuig.

Dit jaar werd er tijdens Low Car Diet voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe app: Fynch, een mobiliteitsapp die inzicht geeft in je rij- en reisgedrag op basis van data uit je smartphone. Iedere dag meet de app automatisch alle trips die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd.

Aan de tiende editie van het Low Car Diet deden 3000 werknemers mee die bij 18 verschillende bedrijven werken. Van 10 september tot 10 oktober werden zij uitgedaagd om het anders te gaan doen dan normaal. En dat hebben ze gedaan!

Low Car Diet prijs uitreiking 2019 | 10 oktober 2019 | © MarcVerhees Fotografie

In plaats van dat er in 39% van de gevallen de auto gepakt werd, gebeurde dat nu nog maar in 23% van de gevallen. In plaats daarvan gingen ze meer lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer. Dit resulteerde in een besparing van 51,5 ton aan CO2. Dit staat gelijk aan een daling van 39% in CO2 uitstoot!

Uiteindelijk wist de Universiteit Utrecht de prijs in de wacht te slepen. Zij reden in nog maar 10% van de ritten met de auto. De overige 90% deden zijn anders!

Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun deelname en kunnen nog maar één ding zeggen: hou dit gedrag nu vol!