Universiteit Utrecht wint Low Car Diet 2020

De winnaar van de duurzame mobiliteitswedstrijd Low Car Diet 2019 is Universiteit Utrecht. Werknemers van de universiteit lieten in 90% van de gevallen de auto staan en kozen voor andere opties. In totaal bespaarden de deelnemende bedrijven 51,5 ton aan CO2.

De jaarlijkse mobiliteitswedstrijd Low Car Diet wil Nederlandse forenzen stimuleren om te kiezen voor duurzame en gezonde vormen van mobiliteit. Stichting De Reisbeweging daagt bedrijven en hun werknemers uit om een maand lang hun auto zoveel mogelijk te laten staan en te kiezen voor andere opties: lopen, fietsen, met het openbaar vervoer of via een  deelvoertuig.

Dit jaar werd er tijdens Low Car Diet voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe app: Fynch, een mobiliteitsapp die inzicht geeft in je rij- en reisgedrag op basis van data uit je smartphone. Iedere dag meet de app automatisch alle trips die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd.

Aan de tiende editie van het Low Car Diet deden 3000 werknemers mee die bij 18 verschillende bedrijven werken. Van 10 september tot 10 oktober werden zij uitgedaagd om het anders te gaan doen dan normaal. En dat hebben ze gedaan!

Low Car Diet prijs uitreiking 2019 | 10 oktober 2019 | © MarcVerhees Fotografie

In plaats van dat er in 39% van de gevallen de auto gepakt werd, gebeurde dat nu nog maar in 23% van de gevallen. In plaats daarvan gingen ze meer lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer. Dit resulteerde in een besparing van 51,5 ton aan CO2. Dit staat gelijk aan een daling van 39% in CO2 uitstoot!

Uiteindelijk wist de Universiteit Utrecht de prijs in de wacht te slepen. Zij reden in nog maar 10% van de ritten met de auto. De overige 90% deden zijn anders!

Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun deelname en kunnen nog maar één ding zeggen: hou dit gedrag nu vol!

 

 

Onderweg met…

Tijdens het Low Car Diet hebben wij vier deelnemers gevolgd. Hun ervaringen met het duurzamer reizen in het Low Car Diet hebben we vastgelegd in vier video’s! Kijk hier de filmpjes!

Aflevering 1: Onderweg met Daan Heijnis

 

Aflevering 2: Onderweg met Robert-Jan Cornelissen

 

Aflevering 3: Onderweg met Frederieke de Vries

 

Aflevering 4: Onderweg met Joost Houben

 

Movares reist slimmer en vermindert CO2-uitstoot met 21%

Van 15 oktober tot en met 11 november deed Movares mee aan de Slimmer Reizen Challenge. Het initiatief werd door de Reisbeweging uitgevoerd in opdracht van de Green Business Club Utrecht Centraal.

Vóór de challenge reisde al meer dan tachtig procent van de medewerkers van Movares met het OV, “maar ook bij ons is er nog veel te winnen”, aldus Jacco Buisman, directielid bij Movares en voorzitter van de Green Business Club Utrecht. Tijdens de campagne pakten medewerkers nog vaker de elektrische fiets of auto, gingen ze meer carpoolen of werkten ze een dagje thuis. Met als resultaat 21 procent minder CO2-uitstoot. Omgerekend is dit maar liefst 450 kilo minder CO2!

WEDSTRIJD

Tijdens de ‘Slimmer Reizen Challenge’ werden medewerkers uitgedaagd om een maand lang zo duurzaam mogelijk te reizen. Movares bood verschillende duurzame(re) opties aan, zodat de medewerkers gemakkelijk en laagdrempelig alternatieven konden uitproberen. Via de Low Car Diet app kregen de medewerkers inzicht in hun reisgedrag en kon bijgehouden worden wie een maand lang het duurzaamste heeft gereisd.

De afdeling ‘Gebouwen en Energie’ pakten de teamprijs; een avondje elektrisch karten. En met een CO2-besparing van maar liefst 32 procent, pakte Mariet Peerboom als individuele winnaar de hoofdprijs: een half jaar lang gebruik maken van een elektrische fiets!

Center Parcs wint Low Car Diet 2018

De winnaar van de duurzame mobiliteitswedstrijd Low Car Diet 2018 is Center Parcs. Het vakantiebedrijf heeft tijdens het autodieet 77% minder autokilometers gemaakt en daarbij 13,9 ton CO2 bespaard. In totaal bespaarden de vijftien deelnemers 63,1 ton aan CO2.

De jaarlijkse mobiliteitswedstrijd Low Car Diet wil Nederlandse forenzen stimuleren om te kiezen voor duurzamere vormen van mobiliteit. Stichting De Reisbeweging daagt bedrijven en hun werknemers uit om een maand lang hun eigen (lease)auto te laten staan en gebruik te maken van duurzame alternatieven. Naast de switch naar elektrisch rijden richt het Low Car Diet zich op het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en de (elektrische) fiets.

!5 bedrijven deden dit jaar mee met in totaal 1300 deelnemers. Gezamenlijk reedt men 64% minder autokilometers. Organisator stichting De Reisbeweging heeft aan alle deelnemers bovendien wat stellingen voorgelegd. Ruim 50 procent van de deelnemers geeft aan dat de kans dat hun volgende auto waarschijnlijk een elektrische zal zijn, is toegenomen. Voor het stimuleren van overig duurzaam vervoer is de sleutel tot succes het afstemmen van vergoedingen en faciliteiten. Wanneer privé gebruik van de businesscard wordt toegestaan door de werkgever zijn zij sneller bereid over te stappen. Omkleedvoorzieningen en aantrekkelijkere fietsvergoedingen moeten leiden tot meer fietsers.

Uit eerdere afleveringen van het Low Car Diet blijkt dat met aangepast reisgedrag deelnemers schoner reizen: ze maken tijdens de wedstrijd 50% minder autokilometers. Tevens blijkt uit onderzoek dat na het Low Car Diet 20-40% van de deelnemers na de wedstrijd blijvend anders reist.

Leasemaatschappijen LeasePlan en ALD Automotive ondersteunen Low Car Diet

Amsterdam, 25 april 2018

Leasemaatschappijen LeasePlan Nederland en ALD Automotive stellen tijdens de Low Car Diet-weken (14 mei-14 juni) elektrische auto’s beschikbaar aan hun leaserijders. Hiermee geven zij hun klanten de gelegenheid om eens een elektrische auto te ervaren en proberen ze vooroordelen rondom het rijden van een elektrische auto weg te nemen. Het Low Car Diet wil Nederlandse forenzen stimuleren om te kiezen voor duurzamere vormen van mobiliteit.

Het Low Car Diet is een jaarlijkse mobiliteitswedstrijd die plaatsvindt in heel Nederland. Van 14 mei tot 14 juni daagt stichting ‘De Reisbeweging’ bedrijven en hun werknemers uit om een maand lang hun eigen (lease)auto te laten staan en gebruik te maken van duurzame alternatieven. Naast de switch naar elektrisch rijden richt het Low Car Diet zich op het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en de (elektrische) fiets.

Vooroordelen wegnemen

Doordat deze twee grote leasemaatschappijen volledig elektrische auto’s beschikbaar stellen tijdens het Low Car Diet, kunnen leaserijders op een laagdrempelige manier ervaren hoe het is om over te stappen op een elektrische auto. De leasemaatschappijen willen hiermee de vooroordelen, die veel berijders nog hebben over het rijden van een elektrische auto, wegnemen.

Naard Hermans, directeur van stichting de Reisbeweging: “Veel automobilisten hebben nog vooroordelen over elektrische auto’s. Denk aan lange laadtijden, een beperkte actieradius of te weinig laadvoorzieningen onderweg. Dit terwijl deze hindernissen met de huidige technologie en uitgebreide infrastructuur bijna zijn te verwaarlozen. Door het zelf te ervaren kunnen leaserijders erachter komen dat ook volledig elektrisch een serieus alternatief is voor een diesel- of benzineauto.”

Resultaten Low Car Diet
Met hun aangepaste reisgedrag reizen deelnemers schoner: ze maken tijdens de wedstrijd 50% minder autokilometers. Uit onderzoek van voorgaande jaren blijkt dat na het Low Car Diet 20-40% van de deelnemers na de wedstrijd blijvend anders reist. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot, kortere files, minder kosten voor de werkgever en gezondere werknemers.

“Wij geloven dat gedragsverandering, zeker op het gebied van mobiliteit, moet komen vanuit de individuen zelf. Ze moeten het ervaren. Mobiliteit is een erg moeilijk en bovenal persoonlijk thema. Mensen het probleem laten inzien en vervolgens verleiden anders te reizen is ingewikkeld, maar niet onmogelijk”, aldus Hermans.

Het Low Car Diet start op 14 mei en wordt afgetrapt door Stientje van Veldhoven, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat en Roger van Boxtel, NS-directeur. Het winnende bedrijf wordt bekendgemaakt op 14 juni. LeasePlan Nederland en ALD Automotive zijn partners van het Low Car Diet. Kijk voor meer informatie op www.lowcardiet.nl.